Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2007 20:37 - Да напазаруваме КМЕТ
Автор: vladipro Категория: Други   
Прочетен: 2530 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Да, правилно прочетохте. В света на свободния пазар, обединяващ свободното движение на хора, капитали и интереси, търсенето и предлагането са основна движеща сила.

Какво е предлагането?

Ще се опитам да го рамкирам на кратко. Ако някой иска по-подробна информация в нета „дал господ”, например тук:  http://www.eufunds.bg/?cat=5

 И така, да я караме под ред:

Европейски фонд за регионално развитие – ЕФРР

Фондът е най-важният инструмент за провеждането на общата “регионална политика”, чиято цел е да допринесе за намаляване на различията между регионите в Общността. Фондът се прилага главно в национални програми за стимулиране на развитието, чрез безвъзмездни субсидии. Също така и при финансирането на: производствени инвестиции; създаване или модернизиране на инфраструктури, които допринасят за приспособяването на съответните региони…

Какви са ключовите изрази? „безвъзмездни субсидии” за „производствени инвестиции”, „създаване или модернизиране на инфраструктури”

Да обобщим: производство и инфраструктура – това е сферата на средния и едър бизнес.

 

Европейски социален фонд – ЕСФ

Този фонд финансира мерки подпомагащи социалната политика. Основната му задача е осигуряването на финансова подкрепа насърчава връщането на безработните и необлагоделстваните групи към пазара на труда, главно чрез финансиране на мерки за обучение и на системи осигуряващи заетост. Финансирането по фонда конкретно допринася за: … , насърчаване създаването на работни места, …

Ключовият израз тук е : „финансиране… създаването на работни места”

Отново интерес има бизнеса, при това този който използва наемен труд. Автоматично отпадат дребните собственици на магазинчета и ателиета за услуги.

 

Кохезионeн фонд

Инструмент на финансовата солидарност с най-слабо развитите държави – членки на съюза. Предвиден е да финансира крупни инфраструктурни обекти и проекти свързани с опазването на околната среда.

Ключови изрази: „най-слабо развитите държави”-дали България отговаря на този критерий за ЕС??? „инфраструктурни обекти”, „опазването на околната среда”

Не че съм много прозорлив, но моят съвет е: Забравете за дребният и среден бизнес.

 

Фонд за ориентиране и гарантиране на селското стопанство - секция “Ориентиране” – ЕФОГСС

Фондът финансира мерки за развитие на селските области и помощи за фермерите. Задачи: укрепване и реорганизиране на селскостопанските, и горските структури, включително тези за пазарна реализация и преработка на селскостопанските и горските продукти,… , защитата на околната среда и опазването на природата

Ключови изрази: „фермери”, „реорганизиране на селскостопанските, и горските структури”, „околната среда”, „природата”

Да обощим. При първият израз можем и да включим средни собственици на земя и арендатори. За останалото – едрият бизнес.

 

Финансовият инструмент за ориентиране на рибарството – ФИОР

Фондът е създаден в отговор на криза в сектора и е предвиден да съдейства за неговото преструктуриране, да подпомага адаптирането и модернизирането на риболовната индустрия.

Тук има една важна ключова дума: „риболовната индустрия”

Явно не става въпрос за малко селско гьолче взето под аренда.

 

Това, уважаеми съблогъри е предлагането. Равнява се на около 7 000 000 000.

„седем милиарда евро”, за тези които ни искат да броят толкова нули.

 

А сега да видим какво е търсенето.

Както казва г-н Доил: „Елементарно Уотсън”. Бизнеса търси удобният човек, които да направлява потока от капитали във „вярната” посока. И понеже сумите са огромни за България, и апетита за тях е огромен. А хора с позиции в бизнеса, желаещи да забогатеят още повече, достатъчно много. Да не забравяме, че наскоро пресата обяви 200 000 милионери у нас. Какво представляват тогава 2000-3000 гласа по 300 лв? Има и още един пряк довод в тази линия на мисли. Всички видяхме, че на изборите се явиха не само представители на традиционните партии, но и много бизнес сдружения.

Та да се върнем на сиренето. Народът (а той е много мъдър) казва: „Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари!”. Всички говорим за необходимостта от открита и честна политическа кампания, но не забравяйте че политиката е бизнес навсякъде по света. А бизнес се прави с пари. Капиталовложението е задължително Който надделее на пазара за кметове, 4 години ще жъне „принадена стойност”.

Скъпи съблогъри, в България не става нищо страшно. Само, малко бизнес-сблъсък на интереси.

Добра нощ и лек сън на подобните като мен, редовият даскал. За другите „видов ден” е тази неделя.

 



Тагове:   кмет,   напазаруваме,


Гласувай:
0



1. karavelov - Пазарната икономика май се оказа ...
03.11.2007 13:24
Пазарната икономика май се оказа решаваща и в местните избори!Знам го от горчивия ми опит през тези избори!
цитирай
2. vladipro - Както се казва
03.11.2007 21:02
това което не може да се купи с пари, се купува с много пари
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vladipro
Категория: Други
Прочетен: 42729
Постинги: 4
Коментари: 16
Гласове: 2547
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930